Seo Araçları

Alan adı bulma & Domain Önerileri

Alan adı bulma & Domain Önerileri

13/06/2015 17:08

Alan adı bulma & Domain Önerileri

İyi bir alan adı bulmak günümüzde samanlıkta iğne aramaktan zor hale geldi desek yalan olmaz. Bu yazımda naçizhane alan adı önerilerimden bahsedeceğim.

Domain yani alan adını bilmeyenimiz yoktur ama kısaca bilmeyenler için söylemek gerekirse bir internet sayfası açtığımızda üst bara yazdığımız isim dersek yeterli olur sanırım. Yani www.123456789.comyazdığımızda bu 123456789.com domain ismidir. Günümüzde gerek ticari firmaların sayısının artması,gerek internet kullanıcıların artması dolayısıyla iyi bir alan adı bulmak oldukça zorlaşmıştır.

Alan adı ticareti bile yapılmaktadır. Yurtdışında daha fazla olmak üzere ülkemizde de domain alıp satan kişi ve firmalar vardır. iyi bir alan adının yüzbinler hatta milyon dolarlarla satılabildiğinin görülmesi ile alan adı ticareti yapanların sayısı hızla artmıştır.

Ben olayın iyi bir alan adı nasıl olmalı boyutunda birkaç öneri yapayım.

iyi bir alan adı tabiki sizin yapmak istediğiniz işle ilgili olmalı. Mesela bir beyaz eşya satan şirket kurdunuz ve tabiki olmazsa olmaz olan internet sitesi kuracaksınız Burada işinize uygun olan isim bulmalısınız. Örneğin soyisminiz soylu olsun. Sitenize soyluesya.com gibi bir isim koyabilirsiniz ama gidipde soylusite.com gibi bir isim koyarsanız iş alanınızla ilgisi olmadığından hem akılda kalmaz hem de müşterilerinize birşey ifade etmez.

İkinci ve asıl önemli nokta koyduğunuz ismin mümkün olduğunca kısa, öz ve yazımının kolay olmasıdır. Günümüzde halen çoğu browserın Türkçe karakteri desteklememesinden ötürü mümkünse Türkçe karakter kullanmayın. Örneğin soylubeyazesyamagazasi.com gibi bir isim hem uzun,h em yazımı zor hem de akılda kalması zor bir isimdir ve çok kötü bir tercih olur.

Mümkünse jenerik isim koyun. Tabi günümüzde jenerik isim hemen hemen bulamazsınız. Jenerik isim nedir dersek çekim olmayan, en yalın ve öz halini anlatan isimdir diyebiliriz. Akılda kalıcı isimlerdir. Örnek verelim hemen; spor.com jenerik bir isimdir çünkü ne ek ne de kök almıştır ama sporcu.com ise jenerik değildir ek almıştır ya da sporsepetim.com da jenerik değildir. Yani mümkünse kısa ve jenerik isim secilmeli.

Bir diğer önemli nokta insanlara yönlendirici isim veya sıfat içeren kelimeler bulmak. Örneğin alışveris sitesi kuracaksınız. İsim olarak alisverisdunyasi.com değilde mesela alver.com, algitsin.com, istifle.com gibi yönlendirici bir isim veya morpazar.com gibi sıfatlı bir kelime bulmanız çok daha yerinde olacaktır.

Unutmayın alan adınız sitenizdeki en önemli unsurdur, kısa, akılda kalıcı ve az kelimeyle çok şey anlatmalı.



Bize Yazın