Seo Araçları

Alan Adı (Domain) Terim Sözlüğü

Alan Adı (Domain) Terim Sözlüğü

13/06/2015 17:34

Alan Adı (Domain) Terim Sözlüğü

Domain Name: Türkçe tam karşılığı Alan Adı olan internetteki sitelerin tanımlayıcı adı ve adresleridir.

Domain Registrations: Kaydedilebilir bir Domainin her hangi bir Domain Broker tarafından kaydedilme işlemine denir.

Domain Registries: Farklı Domain uzantılarını yöneten farklı kurum ya da kişileri belirtmek amacıyla kullanılır.

Domain Registrars: Domain Registries lerden aldıkları haklarla kullanıcılarına o uzantıda domain kaydetmelerini sağlayan Domain Kayıt Firmalarına verilen isimdir. Mesela en ünlülerinden birisi GODADDY

Registration Fee: Çoğunluka bu ifadeyi şu şekilde görmüşüzdür Reg Fee kelime anlamıyla bir Domainin kaydedile bilmesi için verilen minimum ücret miktarıdır.

Domain Transfer: Domainin bir firmadan öbür firmaya transferi için kullanılır.

Domain Authorization Code: Bu terimle farklı şekillerde karşılaşabilirsiniz bunlar Domain Epp Code yada Domain Transfer Code dur. Kelime anlamıyla Domaininizi bir firmadan başka bir firmaya transfer edebilmeniz için gerekli olan transfer kodudur. Her domain için farklı bir koddur ve Domaininizi transfer etmeden önce Registrarlardan email yolu ile öğrenebilirsiniz.

Who is: Türkçe anlamıyla kimdir demektir ancak Domaincilikte bir Domainin sahibi olan kişinin bilgilerinin yazdığı alan olarak bilinir. Bu işlem Whois serverlarına yapılan sorgu ile gerçekleştirilir. Bir Domainin kime ait olduğunu bilmek istiyorsanız buradan (http://sorgu.com/) whois sorgusu yapabilirsiniz.

Whois Privacy Protect: Bir domainin Whois bilgilerini kapatmak isteyen kişi bunun için belirli bir ücret ödeyerek bilgilerini gizleye bilir. Bu nedenle whois sorgusunda bazen bu ifade ile karşılaşabilirsiniz. Bu ifade tam olarak Whois bilgilerinin gizlilik korumasıdır.

Domain Status: Daha çok whois sorgularında karşılaşacağınız bu terim Domain durumu anlamı gelmektedir.

gTLD(Generic Top Level Domains): ICANN in üst düzey domain uzantılarını belirtmek üzere kullandığı kısaltmadır. Bazı örnek gTLD uzantılar .com/.net/.org dur.

ccTLD(Country Code Top Level Domains): ICANN in ülkelere özel tahsis ettiği üst düzey domain uzantılarını belirtmek için kullandığı kısaltmadır. Bazı örnek ccTLD uzantılar .tr/.az/.ru/.de dir.

IDN: Tam açılımıyla Internationalized Domain Name yani bir Domainin harfleri içerisinde bulunan farklı dillerdeki özel harfler yada alfabelerdir. Bunlar her dilde farklılık gösterebilir Türkçeden örnek verecek olursak Ş,Ç,Ğ,Ö harflerinin Domainin içerisinde yer alması yada Rusça veya Çincenin farklı alfabeler ile yazılan domainleri diyebiliriz.

Domain Appraisals: Domainin farklı kurum yada kişiler tarafından belirli kriterlerle değerinin hesaplanması anlamına gelir.

Domain Extensions: Bir Domainin uzantılarına verilen addır. Bu .com da olabilir .info da.

Domain Backorder: Bir Domainin süresi dolduktan sonra boşa düşerken bu domaine sahip olabilmek için farklı firmalardan alınan yakalama hizmetidir yada sipariş etme sistemidir.

Domain Parking: Sahip olunan Domainin park hizmeti veren firmalara yönlendirme işlemidir. Bu sayede parkta bulunan domaininizden reklam geliri eldebilirsiniz.

Typo Domain: Bir Domainin yanlış yazımı sonucunda ortaya çıkan yeni domainlerdir. Burdaki amaç yüksek trafik alan Domainlerin trafiklerinden faydalanmaktır. Bazen bu Domainler çok yüksek park gelirleri getirebilmektedir.

ICANN: İnternet Sisteminin varolan en üst kurumudur. Detaylı bilgiyi buradan öğrenebilirsiniz.

WIPO: Tüm dünyada 184 ülke tarafından tanınan internet ortamındaki uyuşmazlıklara ve daha bir çok konuda kara verici merci olarak çalışan bir kuruluştur detaylı bilgiyi buradan öğrenebilirsiniz.

BIN: Birçok yabancı forumlarda satış konularında görebileceğiniz bu terim BIN(Buy It Now) Hemen Al anlamını taşımaktadır. Hemen Al fiyatı da denilebilir.

End User Price: Son Kullanıcı Fiyatı anlamını taşıyan bu kelime satış konularında yüksek fiyatlı domainler için kullanılır amaç satılan Domainin alıcı kişi tarafından bir daha el değiştirecek olmamasıdır.

Reseller Price: Satıcı Fiyatı yani Bir Domain Brokerdan ötekisine Domainin makul kabul edilebilecek fiyatıdır. Burada Alıcı kişi domaini satmak için uygun fiyata alır.

PUSH: Satış işlemini gerçekleştirdiğiniz Domaininizin Aynı firma içerisinde hesaplar arası transfer etmek için kullanılan kelimedir. Bu şekilde satılan yada alınan Domainin transferinde herhangi bir bekleme yada zaman sınırı yoktur. Günün her saati transfer süresi beklemeden Domaininiz transfer edilebilir.

Reseller: Domain ticaretini yapan kişi demektir. Bu kişilere satacağınız Domainlerde yüksek kazanç elde edemezsiniz. Bu kişiler son kullanıcı deyildirler ve aldıkları Domainleri Sadece yatırım amacıyla alırlar.

ACTIVE: Bu ibare whois bilgisinde karşılaşabileceğiniz domainin yenilenebilir aktif durumda olduğunu gösterir. Bu çok yaygın bir durumdur.

OK: Bu ibare whois bilgisinde karşılaşabileceğiniz domainin kayıda açık olduğunu bildiren bir ifadedir.

ServerTransferProhibited : Whois bilgilerinde görebileceğiniz bu durum kodu Domainin başka Firmaya transfer olmasını engelleyici durumu bildirir. Genellikle yasal yada diğer anlaşmazlıklar sırasında nadir durumlarda Kaydedici Firma Tarafından ayarlanan bir durumdur.

Registrar-Hold: Bu Kaydedici Firma Tarafından verilen bir durumdur. Bu durum kodunda domain silinemez ve oynama yapılamaz ancak Kaydedici Firma belirli bir zaman sonra domaini Bu durumdan çıkarmak zorundadır.

Auto Renew Grace Period : Domain Sahibi elinde bulundurduğu domainin biten süresini uzatmazsa domain 45 Gün bu durumda bekler. Domain sahibi Domainini bu süre bitimine kadar Cezalı bir şekilde tekrar süresini uzatabilir.

Redemtion Grace Period : Domain sahibi Auto Renew Grace Period tan çıkan domaininin süresini hala uzatmamışsa Domain Redemtion Grace Period durumuna gelir ve 30 gün boyunca domainin süresini yüksek bir ücret vererek uzatabilir.

Pending Delete : Bu periyoda girmiş bir domaini 5 günlük bir süre zarfında hiç kimse alamaz ancak bu 5 iş günü sonunda domain herkesin alabileceği boşta(OK) durumuna gelir.

Expired : Süresi yenilenmemiş domainler bu periyotta Kaydedici Firmalar tarafından Açık ihalelere çıkarılır. İhalede teklif alan domainler yeni sahiplerine transfer edilir.

Pre – Release : Yenilemesi yapılmayan domainlerin Anlaşmalı Firmalarda Alım ve Satım İşlemi Türkçe Anlamıyla Boşa Düşecekler.

Kaynak: Bilgedomain



Bize Yazın